Geld inzamelen

Naast de sportieve uitdaging engageer je om geld op te halen voor de programma’s van Rikolto (Vredeseilanden). Een grote uitdaging die in eerste instantie misschien afschrikt, maar de vorige deelnemers hebben bewezen dat het meer dan haalbaar is, ze haalden samen gemiddeld meer dan 3500 euro op.

Hoe begin je eraan?

We raden aan om enerzijds een mailing te doen naar je kennissen met de vraag om Rikolto (Vredeseilanden) te steunen. Anderzijds kan je ook tal van acties ondernemen zoals een wafelenbak, een fuif,… . Kijk op voorhand eens rond in je netwerk wie wat goed kan en je eventueel kan helpen bij acties. Maak zeker ook een begroting van je actie: Wat kan het opbrengen en is het dan de moeite om te doen?

Nadat je ingeschreven bent, zal je een oproep krijgen om een actiepagina aan te maken op https://acties.rikolto.be/ waarop je je giften kan beheren.

Mailing naar kenissen

Een efficiënte manier van fondsen werven kan het aanspreken zijn van je kennissen. Voor zo’n sportieve uitdaging kan je dit gerust doen. Standaardbrieven om je daarbij te helpen hebben wij ter beschikking. Wie giften stort vanaf 40 euro zal daarvoor een fiscaal attest ontvangen van Rikolto. Je kan online stortingen ontvangen via je actiepagina maar ook via het rekeningnummer van Rikolto. Permanente opdrachten zijn ook mogelijk.

Actie

Je kan ook fondsen werven door een actie te organiseren: een fuif, een pannenkoekenverkoop,... Je actie is maar een succes als iedereen ervan gehoord heeft en erover spreekt. Het grootste deel van de tijd zal je hierin moeten investeren. Direct contact is de meest efficiënte manier.

Praktisch

Sponsorbarometer

Via je persoonlijke actiepagina op https://acties.rikolto.be, kan je je stortingen beheren.

  • De giften die via deze pagina binnen komen, komen rechtstreeks op de actiepagina.

  • De giften en stortingen door acties die binnen komen via het rekeningnummer van Rikolto kan je nadien handmatig toevoegen op je actiepagina. Maandelijks krijg je ook van ons een overzicht met de bedragen die binnen gekomen zijn op het rekeningnummer van Rikolto.

Opgelet: De online tool kan je niet gebruiken voor inschrijvingen voor een actie zoals een spaghettiavond.

Belangrijk

Het verschil tussen een inzamelactie en een gift?

Bij een inzamelactie zamel je door vb een Afrikaanse maaltijd, een evenement, een sponsoractiviteit,… bij andere mensen geld in voor Rikolto. Het resultaat van een collectieve inzamelactie geeft geen recht op een fiscaal attest.

Een gift is een geldsom die door een persoon, bedrijf of organisatie geschonken wordt aan Rikolto, en waarvoor de schenker niets terug krijgt. Een gift geeft wel recht op een fiscaal attest.

Hoe stort je?

Dit kan op vier manieren:

  1. Bij voorkeur verlopen de giften via de online tool op je actiepagina. De mensen krijgen hiervoor automatisch een fiscaal attest.

  2. Je kan ook rechtstreeks laten storten op het rekeningnummer van Rikolto. De mensen krijgen hiervoor automatisch een fiscaal attest.

    Rekeningnummer Rikolto: BE64 0000 0000 5252 met vermelding: ‘GIFT (bvb) Benin Classic “naam deelnemer”

  3. Geld van een inzamelactie, moet ook gestort worden op dit rekeningnummer. Omdat de mensen iets in ruil hebben gekregen, kunnen we hier geen fiscaal attest voor uitschrijven.

    Rekeningnummer Rikolto: BE64 0000 0000 5252 met vermelding: ‘ACTIE (bvb) Benin Classic “naam deelnemer”

  4. Wens je geen fiscaal attest maar een factuur, gelieve naam, adresgegevens en BTW-nummer door te sturen naar Annie voor het verkrijgen van een factuur. Je krijgt dan een factuur met alle gegevens en een ander rekeningnummer. Je kan een factuur ook aanvragen via www.rikoltoclassics.be/factuur.

Wanneer krijgen je sponsors een fiscaal attest?

Ze krijgen hun attest in februari van het volgend jaar. Als ze storten in december 2017, krijgen ze dus een attest in maart 2018. Ze krijgen dit attest automatisch met de post toegestuurd en moeten dit dus niet aanvragen. Indien iemand een factuur wil krijgen in plaats van een fiscaal attest, dan meld je dit best zo snel mogelijk aan Annie.

Meer info vind je ook in onze ‘fiscale attesten’ gids.

Fiscale attesten gids!