FAQ
Over Rikolto
Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen... Dat is geen luxe, maar een noodzaak willen we een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Daarom ondersteunt Rikolto wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.
Hoe pakken we dat aan?
- We verbinden organisaties van kleine boeren met voedingsbedrijven en supermarkten om zaken te doen.
- We timmeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken.
- We helpen supermarkten en voedingsbedrijven om hun toeleveringsketens opnieuw uit te vinden.
- We helpen grootkeukens in België om ieder bord lekker en duurzaam te maken.
Kunnen we dit alleen? Neen, jaarlijks kunnen we rekenen op duizenden vrijwilligers, scholen, fietsers,… die hun mee hun schouders onze droom zetten.
Doe je mee? Meer info: www.Rikolto.be
Elke deelnemer engageert zich bij de inschrijving om minimum 3000 euro sponsoring op te halen via giften, permanente opdrachten of acties. Je reiskosten (ticket, logies, maaltijden,…) betaal je volledig zelf.
Met je gift aan Rikolto steun je meer dan 134 programma's in 14 landen. Je helpt ons om 82.000 boeren en boerinnen rechtstreeks te ondersteunen om zich te organiseren en lonende contracten af te sluiten. Je zorgt er mee voor dat ons voedingssysteem transparanter, eerlijker en milieuvriendelijker wordt.
Voor al onze activiteiten maken onze collega’s een zorgvuldige analyse om te bepalen wat we precies willen bereiken en hoeveel budget ervoor nodig is. Zo besteden we jouw bijdrage op een structurele wijze daar waar ze het meeste impact heeft.
Meer hierover vind je in ons jaarverslag.
Met zo’n grote groep het vliegtuig nemen, is niet echt milieuvriendelijk.
Dat is een moeilijke afweging. Het is wikken en wegen tussen enerzijds mensen de kans bieden om op een heel speciale manier het binnenland van onze bestemmingen te ontdekken en de programma’s van Rikolto te leren kennen, en anderzijds de grote ecologische voetafdruk die zo’n reizen met zich meebrengen.
Met de Rikolto Classics wil Rikolto in de eerste plaats fondsen inzamelen voor de programma’s van Rikolto in het Zuiden. We hebben de afgelopen jaren ook mountainbike tochten in België georganiseerd, maar omdat de uitdaging minder groot is, bracht dit ook een heel stuk minder geld in het laatje.
Maar het gaat niet alleen over geld inzamelen. De deelnemers krijgen ook de kans om partnerorganisaties van Rikolto te ontmoeten en vragen te stellen over hoe hun geld precies besteed wordt. Vaak is een ervaring in het Zuiden ook een ‘eye-opener’ voor de deelnemers en merken we dat ze na hun reis bijvoorbeeld veel bewuster bepaalde producten gaan aankopen.
Rikolto engageert zich daarenboven om de CO2 uitstoot van alle vliegtuigreizen van het personeel en vrijwilligers te compenseren.
Fondsen en financiën
Spreek zeker je kennissen aan op hun talenten om je te helpen bij je fondsenwerving. Voor een sympathieke uitdaging als deze kun je dit gerust doen.
Vanuit Rikolto delen we leuke voorbeelden om een gepersonaliseerde brief te maken.
Je kan natuurlijk ook heel wat andere acties organiseren: een quiz, een fietstocht, een bbq…. Spreek hiervoor zeker je netwerk aan. Misschien kan er wel iemand goedkoop bbq-benodigdheden leveren, bijvoorbeeld.
We merken dat meer dan 80% van de inkomsten van de Rikolto Classics gebeuren via stortingen. Dit kan via je persoonlijk aan gemaakte actiepagina op <https://acties.Rikolto .be/> of rechtstreeks via de rekening van Rikolto .
Wie giften stort vanaf 40 euro op de rekening van Rikolto , zal automatisch een fiscaal attest ontvangen in februari van het volgende jaar. Voor opbrengsten van acties krijg je geen fiscaal attest.
Als je giften in cash ontvangt, dan mag je dit storten op onze rekening. Maar dan ontvangen we wel graag een lijst met de namen, de adressen en het bedrag per sponsor, zodat we een fiscaal attest kunnen sturen naar mensen die 40 euro of meer schenken.
Uitgebreide info over fiscale attesten vind je terug in onze fiscale attesten gids.
Ja, dit kan. Surf even naar www.rikoltoclassics.be/debetnota om een factuur aan te vragen. Je kan ook een een mail sturen naar annie.torfs [at] rikolto.org met de vraag om een factuur te verkrijgen met daarin alle bedrijfsgegevens. Nadien krijg je een mail van Annie met de factuur en de betalingsgegevens.
Stortingen vanuit het buitenland zijn ook mogelijk. Rikolto kan een fiscaal attest uitschrijven, maar de kans is bijzonder klein dat het land van herkomst dit zal aanvaarden. Voor meer info hieromtrent kan je terecht bij annie.torfs [at] rikolto.org
IBAN: BE64 0000 0000 5252 BIC: BPOTBEB1
Via je persoonlijk aangemaakte actiepagina op https://acties.rikolto.be/ kan je je giften opvolgen. Hierop kan je ook bedragen plaatsen die je hebt opgebracht via bijvoorbeeld een spaghettiavond. Voor stortingen rechtstreeks op de rekening van Rikolto , krijg je maandelijks een update van Annie Torfs.
Wanneer de tickets nog niet uitgeschreven zijn, krijg je dit terugbetaald behalve de 350 euro die betaald werd bij inschrijving. Als de tickets wel al uitgeschreven zijn, vragen we de annuleringskosten te betalen. Indien je annuleert om gezondsheidsredenen, kan je deze annulatiekosten recupereren via de reisbijstandsverzekering bij Protections die Rikolto afsluit voor elke deelnemer.
Inbegrepen: vliegtuigticket, reis-en bijstandsverzekering, overnachtingen, maaltijden, verplaatsingskosten, water.
Niet inbegrepen: visum kosten (indien noodzakelijk), ESTA kosten (indien noodzakelijk), internationaal paspoort, inentingen, drankjes, sommige lokale activiteiten, souveniers,... . Kosten voor fietstransport zijn, afhankelijk van de bestemming, soms apart te betalen op de luchthaven.
Wie al eens mee heeft gereden met het Classicpeleton, heeft hoogstwaarschijnlijk de smaak te pakken en wil nog eens mee. Maar terug die fondsen werven??? JA, maar: we beslisten dat de ingezamelde fondsen boven de 3000 euro, kunnen overgedragen worden naar een volgende Classic. Opgelet, enkel naar een Classic in het daaropvolgende jaar. Het bedrag kan dus niet over verschillende jaren overgedragen worden.
Enkele deelnemers uit voorgaande edities verlengden hun verblijf. We vragen jullie gewoon om dit tijdig te laten weten zodat we hiermee rekening kunnen houden bij het boeken van de tickets. De organisatie van deze extra reis valt vanzelfsprekend onder je eigen verantwoordelijkheid. Maar tips over leuke plekjes kunnen we jullie uiteraard wel bezorgen.
Conditie, inentingen en veiligheid
De Rikolto Classics zijn een fysieke uitdaging in groep op een bijzonder parcours dat soms moeilijk toegankelijk zal zijn.
- Voor de tocht in Benin moet je over een goede basisconditie beschikken, maar moet je technisch niet de beste fietser zijn. De hitte is je grootste tegenstander.
- Om deel te nemen aan de tocht in Nicaragua, is een mountainbike en enige ervaring vereist. Het parcours schotelt je pittige hellingen en strakke afdalingen voor. De hoogtemeters vormen je grootste tegenstander.
- De tochten in Vietnam, Sulawesi en rond de Kilimanjaro is voor de fietser die houdt van een uitdaging op de evenaar: je doet heel wat hoogtemeters maar het parcours is technisch niet zwaar.
- We vragen elke deelnemer bij inschrijving om een verklaring van medische geschiktheid voor deze sportieve uitdaging.
We aanvaarden enkel deelnemers die minimum 18 jaar oud zijn in het jaar van de Classics, tenzij hij/zij zich laat vergezellen door een ouder of voogd. Daarnaast moeten de deelnemers zeker over enig doorzettingsvermogen beschikken en is het belangrijk om ‘open minded’ en positief ingesteld te zijn. Natuurlijk moet je ook bereid zijn om te reizen zonder luxe en je aan te passen aan alles wat bij een groepsreis hoort (flexibiliteit, wederzijdse verantwoordelijkheid, respect voor de lokale cultuur en gedragsregels, gezondheid, veiligheid,...)
Ja. Neem ruim op voorhand contact met je huisarts of een erkende vaccinatiecentrum. Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan je zien welke vaccinacties je nodig hebt. We vragen ook aan alle deelnemers een ‘attest van medische geschiktheid’ zodat we zeker zijn dat je over een goede lichamelijke conditie beschikt.
De website van Buitenlandse Zaken toont aan dat reizen in landen waar we naartoe gaan veilig zijn, mits inachtname van een aantal specifieke veiligheidsmaatregelen.
Die maatregelen nemen we. Ook worden we ter plaatse begeleid door Rikolto collega’s die bepaalde situaties en gebruiken beter kunnen inschatten. We vermijden daarnaast drukke wegen om risico’s te vermijden.
De fiets
Je legt het parcours bij voorkeur met een mountainbike af omdat je daarop voldoende brede banden kan monteren. Wil je in los zand een beetje vlot vooruit komen, dan is een brede band in combinatie met het juiste bandenprofiel een must. De minimale bandbreedte is 1.75 inch of 47mm.
Meer info omtrent banden...
Een bijkomend voordeel van een MTB is dat die fiets van voldoende versnellingen voorzien is, standaard voor het ‘zwaardere werk’ gebouwd is en gemakkelijk te transporteren is. Je vindt ook makkelijker een comfortabele zitpositie op een MTB. Toch niet onbelangrijk als je vele uren per dag op de fiets zit.
De meeste MTB’s kan je ook voorzien van een bagagedrager, spatborden en lichten. Dus als je de kans klein acht dat je na de Classic nog echt het bos, het veld of de brousse gaat induiken, dan kan je de MTB ook gemakkelijk laten ombouwen tot een “gewone” fiets. Een fiets waar dan natuurlijk wel een hele mooie herinnering aan vast hangt.
Heb je nog geen MTB? Laat je dan bij aankoop goed adviseren. Maak duidelijk wat je met de fiets van plan bent en spreek over je geplande tocht in Benin. Kies voor kwaliteit. Denk ook aan het onderhoud en de service na verkoop. Meer info over een vakhandelaar in je buurt vind je op: www.fietsenmakers.be
Vredeseilanden werkt voor haar Classics samen met Swooth MTB shop uit Aarschot. Als je zeker wil zijn van je stuk, kan je daar dus altijd terecht. Zij zorgen voor de technische ondersteuning te velde, zorgen dat we voldoende reserveonderdelen mee hebben en helpen in de voorbereiding. Heb je vragen omtrent je huidige fiets of over een fiets die je overweegt te kopen? Mail dan je fietstechnische vragen (eventueel met foto) naar info [at] swooth.be (link sends e-mail)
Zorg in ieder geval dat de fiets waarmee je deelneemt (of het nu een recent aangekochte MTB is of een MTB met al wat dienstjaren) net voor je vertrek nog even ter controle langs gaat bij de fietsenmaker. Zeg ook hier duidelijk wat je plannen zijn: 400 km ploeteren in Benin.
Dat kan je uiteraard zelf kiezen. Je fietst zelden alleen, dus raden we aan om dagelijks een propere tenue aan te trekken ;-) Vredeseilanden biedt zelf kwalitatieve wieleroutfits met ons logo aan, van het merk NoDrugs. Je kan die aan de helft van de marktprijs aankopen. We verplichten deelnemers zeker niet om die outfits te kopen. Appreciëren doen we het natuurlijk wel :)