Rikolto Midsummer Classic

Rikolto Midsummer Classic

Tromgeroffel! We zijn fier om jullie de eerste Rikolto Classic in Europa voor te stellen: de Rikolto Midsummer Classic in Zweden. Dit nieuwe mountainbike evenement geeft je de kans om een korte, sportieve en culinaire vakantie te koppelen aan een bijzonder doel, samen met Rikolto zorgen voor een meer duurzame planeet.

Geen betere locatie om zoiets te doen binnen Europa dan Zweden, het meest duurzame land ter wereld. Waar minder dan 1% van het voedsel wordt verspild en alle jongeren tussen 6 en 18 jaar op school gratis een gezonde, lekkere, warme maaltijd krijgen. Om maar 2 dingen te noemen.

Meer dan redenen genoeg om met eigen ogen en smaakpapillen te beleven hoe die Zweden dat doen.

We slaan onze tenten op in Småland, Zuid-Zweden, op een prachtig landgoed aan een pittoresk meer. Smäland, waarvan ze zelf zeggen: "Groen van natuur. Groen op tafel.”. Naast de pasta die voor de nodige koolhydraten zorgt, ontdek je ook de authentieke smaken van de gezonde en pure Nordic Cuisine.

Fietsen in een buitengewoon decor

Uiteraard gaan we om te fietsen en dat doen we in een buitengewoon decor. Småland is Zweden in miniatuur: uitgestrekte wouden, 5000 meren, rood-witte huisjes en veel singletrack plezier. Hier en daar pik je zelfs een trailcenter mee. Een ideaal parcours om je limieten te testen en zo echt je sponsorgeld te verdienen, want tenslotte fiets je ook voor het goede doel.

De eerste dag dient om ‘in te fietsen’. Daarna wordt het uitdagender met een mountainbike marathon in 1 of 2 dagen. Ben je minder geoefend? Geen nood, wij voorzien uitdagingen voor zowel de recreatieve fietsers als voor de doorwinterde mountainbiker. Je kiest je eigen doel volgens jouw niveau.

  • Voor de recreatieve fietser: "Ik ga naar de Zweedse wildernis, diep in de bossen en langs idyllische meren om er mijn eerste mountainbike marathon van 70km of 100km te rijden. De laatste dag doe ik het iets rustiger en geniet ik van een kortere tocht met de nadruk op single tracks en ontspanning"

  • Voor de geoefende fietser: "Ik ga naar de Zweedse wildernis, diep in de bossen en langs idyllische meren om er twee marathons na elkaar te rijden: 70km of 100km zowel zaterdag als zondag."

  • Voor de extra fitte fietser: "Ik ga tijdens de langste dag van het jaar naar Zweden om er de "From dawn to dusk-challenge" te rijden: Fietsen zolang het licht is (zo'n 20u voor 200km tijdens Midzomer). Op zondag ga ik voor de welverdiende rust of geniet ik van wat single track plezier in de buurt van het basecamp”.

Kan ik die uitdaging wel aan? Wij geloven van wel. Je fietst op je eigen tempo tijdens de Zweedse Midsummer. Je kan bijvoorbeeld al starten rond 3u30 in de ochtend bij zonsopgang, pure magie. Daarna is er tijd zat om voor het donker binnen te zijn en te genieten van wat wild lake swimming.

De Mountainbike Marathon Challenge

De Mountainbike Marathon Challenge

Volgens de richtlijnen van de UCI is de officiële afstand van een Cross-Country Mountainbike marathon, tussen 60 en 160 km. Je gaat niet voor minder, maar je zal er ook niet doorheen razen, want we leggen er genoeg leuke single trails en trailcenters in.

  • Dag 1: we fietsen onze benen los rond de hub aan een meer in de Zweedse wildernis. Je kan 20 km of 40 km losfietsen.

  • Dag 2: fiets je Mountainbike marathon naar keuze 70 of 100 km.

  • Dag 3: doe je Mountainbike marathon nog eens over op een ander parcours. Naast de 70 en de 100 km voorzien wij op zondag ook een parcours van 40 km.

Een avontuur met een goed gevoel

Net zoals bij onze overzeese Rikolto Classics fiets je ook hier mét en voor Rikolto. Naast de sportieve uitdaging engageer je je om 1.000 euro in te zamelen voor de programma’s van Rikolto. Dat is voor ons erg belangrijk want elke bijdrage brengt ons een stukje dichter bij het uiteindelijke doel: een voedselsysteem dat onze planeet beschermt, waar boeren goed kunnen van leven en dat betrouwbaar én betaalbaar eten oplevert voor iedereen.

Om vlot fondsen te werven maak je een actiepagina op de actiesite van Rikolto. Eens je bent ingeschreven krijg je van ons ook allerhande tips én we delen ervaringen van onze bikers uit vorige edities van de Rikolto Classics.

Småland en midzomer

Midzomer is een begrip, ook ver buiten Zweden. Door de extra uren dag- en zonlicht kan je vroeg opstaan, de magie van Midzomer beleven en je tijd nemen voor je marathon. Maar ook 's avonds, kan je lekker lang bij het kampvuur aan het meer blijven plakken, genieten van een gourmet barbecue, zwemmen bij nacht, in de hot tub plonsen … en zelfs op rivierkreeften vissen.

We slaan onze Nordic glamping site op op het idyllische domein van Asa Herrgård, gelegen aan het Asasjön meer, omgeven door de mooiste bossen in heel Smäland. Ze beschrijven het als volgt: “Stilte, rust en glinsterende meren begroeten je, te midden van diepe wouden waar een pure en (h)eerlijk gedekte tafel je opwacht”.

Volgens de Zweden ligt het lekkere, gezonde eten gewoon voor het grijpen… in de natuur. De gerenommeerde keuken van landhuis Asa Herrgärd gebruikt uitsluitend ingrediënten die afkomstig zijn uit de directe omgeving van het restaurant. Je krijgt het beste van wat de natuur te bieden heeft: vers geplukt, gefermenteerd of perfect gerijpt. Asa brengt het bos op je bord, hun rivierkreeftjes vissen ze zelf uit het meer van Asa, en ze werken enkel met lokale boeren. Asa Herrgärd zal u eenvoudige lokale gerechten serveren met een overvloed aan authentieke smaken.

Wij bouwen onze site met tenten van het Zweedse merk Tentipi, ook wel Nordic Tipi genoemd. Deze tenten behoren kwalitatief tot het beste wat er op tentengebied wordt geproduceerd. Slapen in een Tentipi is een unieke ervaring.

Of het nu een Zweedse massage of Finse sauna betreft, wie Scandinavië zegt, zegt outdoor wellness. Een met houtvuur verwarmde hot tub en sauna, aan de oever van het meer, staat ter uwer beschikking. Ideaal om de fietsbenen te ontspannen. Graag ook een Zweedse massage? Dat kan, al zal het je een upgrade kosten.

Bij een kampvuur hoort een Zweedse singer-songwriter. Wij zorgen er voor.

Oh ja. Een échte Zweed, die doucht zich in het meer...

New Nordic Cuisine

New Nordic Cuisine

Tijdens je verblijf laten we je kennismaken met de hedendaagse Zweedse keuken, de New Nordic Cuisine die heel Scandinavië en inmiddels ook half Europa aan de eettafel weet te binden. Met de enorme diversiteit aan biologische en duurzame producten die worden verbouwd in Zuid-Zweden, is het geen wonder dat deze pure keuken juist hier voet aan de grond heeft gekregen. Een keuken op basis van lokale producten, puur van smaak en met grote zorgvuldigheid geteeld, geoogst en verwerkt. Het laat zich het beste vertalen als een Haute cuisine met de voeten stevig in de boerengrond. Geen ondefinieerbare mix maar heerlijk eten waarbij je elk ingrediënt moet kunnen proeven.