Bart Coomans: 3000 euro voor dummies

“Voor de Senegalclassic was ik een complete newbie wat het inzamelen van eurokes voor het goede doel betreft. Bijkomende tegenvaller: dit diende in economisch turbulente tijden te gebeuren. Zucht.

Maar enkele slapeloze nachten na de inschrijving werd het business plan reeds concreet: ik zou geen gewone bedelronde starten bij vrienden en familie, maar trachten mensen te enthousiasmeren via activiteiten met een leuke meerwaarde. Met andere woorden: mensen geld uit hun zakken halen zonder dat ze zich er echt bewust van zijn. Lovenswaardige strategie toch?

Een eerste verrassing kwam er via mijn vrouw en drie kindjes die me alsnog in snelheid namen en in een recordtempo een deelname aan een grote kinderrommelmarkt organiseerden. Een berg speelgoed, her en der ingezameld bij vrienden, groeide gestaag in onze woonkamer. Een stralende dag en heel veel volk op de rommelmarkt maakten deze actie onverhoopt lucratief en tsjakaa: er zat zowaar al 500 euro in het laatje.

De motivatie neemt nu alleen maar toe en ook de tweede actie krijgt vorm: tickets ontwerpen, al mijn muzikale vrienden van weleer contacteren, stand-up comedy actrice binnenhalen, zaaltje regelen, drank, affiche, hapjes. Na enkele actieve weken en een paar keer stoute schoenen aantrekken, stel ik met trots mijn eerste mini muziekfestival voor. Drie groepjes van hoogwaardige kwaliteit (o.a. rockrally finalisten) en stand-up comedy tv-beroemdheid Lies Lefever staan op de affiche! En zo wordt het lokale jeugdhuis op een barkoude novemberavond gevuld met 250 vrienden, familie en sympathisanten en stijgt de temperatuur binnenin ongemeen hoog wat ook nog een positieve invloed op het drankverbruik blijkt te hebben. Ook de Senegalese band als afsluiter verhit de sfeer en de Senegalese hapjes en drankjes maken het geheel compleet. Tjakaa: alweer 1800 euro in het laatje. Kunst is om deals te maken om de kosten te drukken (gratis groepjes, zaal, helpers) en zo de opbrengst te maximaliseren.

Voor de laatste actie krijgen we hulp van een andere Senegalclassic deelnemer: een kant en klare quiz wordt ons bezorgd. Deze voorzet hoeven we enkel nog zelf binnen te koppen. We zorgen zelf voor de afwerking en krijgen enthousiaste medewerking van het oudercomité van de school. Resultaat is een gezellige quiz op de zolder van de school met alweer een mooie opkomst en dito opbrengst: 500 euro (afgerond naar boven door het genereuze oudercomité).

Even achteromkijkend blijken de 3000 euro mede door nog talloze spontane stortingen uit soms onverwachte hoekjes makkelijk binnen te halen en zelfs te overschrijden. De teller loopt over de 4500 euro. We houden er een zalig gevoel aan over en beseffen ineens dat verrassend veel mensen warm te krijgen zijn voor deze acties en dat het organiseren ervan op zich ongelooflijk veel sociale banden smeedt en veel hulp soms uit onverwachte hoek komt. Samengevat: niet te onderschatten, soms intensief maar ook heel leuk om doen.”

Bart Coomans, deelnemer Senegal Classic 2010 en Nicaragua Classic 2012